Nieuws

Het is zover: de campagne is begonnen

29 11 2017 | door redactie

Op de drukbezochte startbijeenkomst is woensdagmorgen de campagne Red de Stolp afgetrapt. Onder toeziend oog van zo’n 70 belangstellenden opende de Alkmaarse wethouder Anjo van de Ven de website Reddestolp.nl en tekende zij de petitie.

Het provinciale landschap was 70 jaar geleden maar liefst 10.000 stolpboerderijen rijk, ondertussen is dit aantal gehalveerd. Jaarlijks verdwijnen nog altijd circa 30 historische vooroorlogse stolpboerderijen waarmee het icoon uit onze provincie zwaar onder druk staat. Daarom trekken wij aan de bel met deze campagne om stolpen in de hele provincie op de kaart te zetten.

De bescherming en de mogelijkheden voor herbestemming van deze unieke boerderijen zijn op dit moment onvoldoende. Een cultuuromslag is nodig. Bij alle politieke en economische beslissingen waar stolpen bij betrokken zijn, moet gestreefd worden naar behoud van dit unieke cultuurgoed.

Daarom de actie Red de Stolp van Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Boerderijenstichting Noord-Holland ‘Vrienden van de Stolp’ en het Westfries Genootschap.